Adem en stem

Adem en stem

Adem
Normaal gesproken adem je ongeveer 6 keer per minuut en gebruik je ongeveer 4 tot 6 liter lucht per minuut. Zuurstof halen wij uit de lucht. Wanneer je uit ademt, adem je kooldioxide uit. Ademen lijkt vanzelfsprekend maar er kunnen ook problemen ontstaan bij het ademen zoals hyperventilatie of last tijdens het spreken.

Stem

Om een goed stemgeluid te kunnen produceren is het van belang dat de stembanden goed functioneren. De adem en houding spelen hierbij een belangrijke rol. Stemproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Er kan organisch iets mis zijn, zoals knobbeltjes op de stembanden of een stembandverlamming, bijvoorbeeld na een probleem in de hersenen. Als de stemproblemen niet organisch zijn, is er functioneel iets aan de hand. Voorbeelden hiervan zijn een hese of schorre stem en/ of een globusgevoel. Zowel volwassenen als kinderen krijgen te maken met stemproblemen.
De stembanden kunnen worden onderzocht bij de KNO-arts. De KNO-arts kijkt naar de stembanden en kan eventueel doorverwijzen naar een logopedie. Bij Logopediepraktijk Spraakplein hebben wij ook logopedisten die adem- en stemproblemen behandelen.

WhatsApp Bereik ons via WhatsApp
Inline
Inline