Slikproblemen
Dysfagie is de medische benaming voor problemen met slikken. Dysfagie is geen op zichzelf staande ziekte, maar een symptoom van een onderliggende aandoening.
Om goed te kunnen slikken moeten de spieren van de lippen, de tong, de kaak, de wangen en het strottenhoofd goed functioneren. Wanneer deze spieren niet goed functioneren kunnen de volgende problemen ontstaan:
- Problemen met het afhappen van een lepel of het nemen van een slok
- Moeite met kauwen van voedsel
- Gemakkelijk verslikken in dranken
- ‘Hamsteren’ in één van de wangen
- Het eten blijft ‘steken’ in de keel
- De cliënt heeft veel tijd nodig voor het eten van een maaltijd
Dysfagie kan verschillende oorzaken hebben. Een veel voorkomende oorzaak van een dysfagie is een hersenbloeding of een herseninfarct. Mensen met een dysfagie als gevolg hiervan hebben bijvoorbeeld moeite met het drinken van dunne dranken doordat de slikreflex vertraagd is. Ook kunnen zij moeite hebben met het kauwen van voedsel doordat aan één zijde van de mondholte het gevoel verminderd is. Ook een spierziekte kan dysfagie veroorzaken.
De logopedist doet op verwijzing van een arts onderzoek naar de oorzaak van de slikproblemen. Op basis van dit onderzoek wordt een behandeling gestart of wordt u voor aanvullend onderzoek doorverwezen naar een KNO-arts of radioloog.